På Folkemødet 2017 arrangerer jeg sammen med journalist Kirsten Holm-Petersen en debat om, hvorfor udsatte børn og unge så sjældent optræder i medierne i sager om deres eget liv, fx deres anbringelse eller ”sag” i kommunen.
Hvem beskytter hvem?
Er det godt eller skidt for børnene og for samfundsdebatten, at de beskyttes – eller overbeskyttes – mod nysgerrige journalister og eksponering i medierne?Vi vil tage udgangspunkt i disse spørgsmål:
- Er beskyttelsen socialfagligt (vel)-begrundet, og hvad handler det i givet fald om? Er der et element af beskyttelse af det socialfaglige personale eller kommunen selv mod kritik – eller af vanetækning og ”mavefornemmelser” hos det socialfaglige personale og myndigheder?
- Mister vi en kritisk røst i debatten af væsentlige, samfundsmæssige emner, fordi vi ikke hører de udsatte børn og unge? Bliver de forskelsbehandlet ift. andre børn og unge – med rette eller urette?
- Stiller vi krav om, at udsatte børn og unge skal kunne overskue deres situation og udtalelsernes konsekvenser for dem selv på den lange bane – krav, vi ikke stiller, når såkaldt ”almindelige” børn og unge udtaler sig til medierne? Og har man per definition sværere ved at overskue sine udtalelser, fordi man er udsat og fx anbragt?
Hør forsker, journalist, politiker og praktiker
I debatten kan du høre:
Astrid Holck Jensen, journalist og TV-tilrettelægger i Dokumentarkompagniet. Astrid står blandt andet bag programmerne “Socialrådgiverne” (serie om deres arbejde med udsatte familier i Odense Kommune), “Fjernet fra mor og far” (om en familie og deres fem børn, som blev tvangsfjernet, også i Odense Kommune), “Rebellen fra Langeland” (om social- og psykiatrichef Ole Sørensen på Langeland) – og pt. i gang med en udsendelse om plejefamiliers vilkår i kommunerne. Astrid har gjort sig både konkrete erfaringer, men også tanker om at bruge børn og unge i udsendelser om ‘deres eget liv’, som hun vil dele med os i debatten.
Jørgen Aabye, direktør for opholdssted/botilbud/dagtilbud Startskuddet, som i sit daglige arbejde har tæt kontakt med de børn og unge, vi skal tale om på eventen. Og som har gjort sig overvejelser om og erfaringer med, hvad det betyder for dem, hvis de eksponeres i medierne.
Verne Pedersen, næstformand i Socialpædagogerne, som fra sin post både har et godt blik ud over det socialpædagogiske landskab og har konkrete erfaringer om mediernes tilgang og håndtering af området.
Kirsten Drotner, professor i medievidenskab på SDU. Hun beskæftiger sig i særlig med børn og unges adfærd i og omgang med medier, herunder de sociale medier og deres brug af fx smartphones og er forfatter til adskillige bøger og rapporter om børn, unge og medier.
Kirsten Holm-Petersen og jeg faciliterer debatten.
Hvornår: Fredag den 16. juni 2017
Klokken: Kl. 16:30 til 17:30
Hvor: Røgeriets Eventtelt 1