Tryghed med forventningsafstemning: Hjælp hinanden med at lykkes

Tryghed med forventningsafstemning: Hjælp hinanden med at lykkes

Tænker du, at du selv bør kunne regne ud, hvad din chef eller medarbejdere forventer af dig som leder? Det er ikke ualmindeligt, men kan skabe stress og problemer, som kan undgås. Ny pjece om at afstemme forventninger hjælper dig på vej.

Oplever du nogle gange, at dine medarbejdere ikke gør helt, som du forventer? Eller måske fornemmer du, at din chef ikke altid er tilfreds med dine resultater, selv om du selv mener, at du er på rette kurs?

Hvis det er tilfældet, er forventningsafstemningen nok ikke helt på plads. Den er nødvendig for at vide, hvordan du gør dit arbejde godt. Det kræver ikke nødvendigvis en formel samtale med chefen eller medarbejderne i et møderum. At afstemme forventninger kan ske på mange måder, fx hen over skrivebordet, i døren til chefens kontor, eller når I taler om en opgave på vej hen ad gangen. Og faktisk begynder den allerede, inden du siger ja til jobbet som leder.

KAN NEMMERE OPFYLDE MÅL OG RESULTATER

Det er budskabet i en ny publikation fra HK Kommunal Chefgruppen: Sådan afstemmer du forventninger. Med din chef, med dine lederkolleger, med dine medarbejdere. 

– Min erfaring som forholdsvis ny leder er, at det i starten kan være svært helt præcist at vide, hvad chefen forventer af en. Men med tiden er min chef og jeg blevet bedre til at forventningsafstemme. Det giver mig tryghed, og når jeg er skarpere på, hvad der forventes, kan jeg kvalificere mit arbejde langt bedre. Jeg kender de mål og resultater, der forventes og betyder, at jeg har bedre mulighed for at levere, siger Poul Lindholm, afdelingsleder på Lemvig Kompetenceværksted og medlem af bestyrelsen for Chefgruppen i HK Kommunal.

TRYGHED SKABER PRÆSTATIONER

Som udgangspunkt tænker du måske, at det især er din overordnedes ansvar tydeligt at udtrykke sine forventninger til dig som underordnet. Men i praksis bliver det ofte dit problem, hvis forventningsafstemningen ikke sættes på dagsordenen. For når du ikke ved, hvad chefen – eller lederkollegerne og medarbejderne for den sags skyld ¬ – forventer af dig, mangler du klarhed, retning og tryghed i dit daglige arbejde.

SKAL FOREGÅ LØBENDE

Budskabet i pjecen er derfor også, at det ikke er en engangsøvelse at afklare og afstemme forventninger, men noget som skal foregå løbende og hele vejen rundt – dvs. med både chef, medledere og medarbejdere.

Pjecen tilbyder gode råd og meget konkrete anvisninger på, hvordan du kan gribe forventningsafstemningen an – både før, under og efter jobsamtalen, som ny i lederjobbet, med chefer, medledere og medarbejdere her og nu samt på længere sigt. Og hvis du som erfaren leder får ny chef.

– Det er vigtigt at forventningsafstemme, så der opbygges gode relationer, hvor vi har klare aftaler med hinanden. Det skaber tillid og tryghed og vished for, at vi arbejder sammen og er enige om den retning, der skal tages i forhold til opgaverne, konstaterer Poul Lindholm.

Hæftet er sendt ud til alle Chefgruppens medlemmer med posten, og du kan også se det her
.

Artiklen har været bragt på HK.dk i Chefgruppens nyhedsbrev februar 2019