Sundhed: Inflammationer er en livsvigtig del af kroppens immunforsvar. Men bliver de kroniske, bidrager de til en række livsstilssygdomme. Antiinflammatorisk kost kan forebygge, at det går så galt, mener forfatterne til bogen ‘Den store anti- inflammatoriske kostguide’.
Den mad, vi spiser, og den måde, vi lever på, kan bidrage til en række livsstilsygdomme. Det budskab kender vi til hudløshed. Derimod er det mindre velbeskrevet, at nogle af sygdommene tilsyneladende kan skyldes kronisk inflammation i kroppen, og at vi kan forebygge sygdommene ved at spise antiinflammatorisk.
Det har jeg været med til at skrive en artikel i det seneste nummer af Kost- & Ernæringsforbundets fagblad, Kost, Ernæring & Sundhed. Læs hele artiklen her
Inflammationer beskytter os
Inflammation (der undertiden kaldes en betændelse) er en del af kroppens immunforsvar og grundlæggende en nyttig, ja helt nødvendig reaktion for at overleve.
Inflammation opstår, når immunforsvaret mobiliseres for at bekæmpe en infektion. Det kan være en virus eller en bakterieinfektion, som f.eks. ved influenza eller lungebetændelse.
Eller det kan være en konsekvens af en skade i vævet − et slag, en forstuvning eller en overbelastning af et led, f.eks. en musearm eller en løbeskade, hvor immunforsvaret træder til for at hele vævet.
Når inflammationen går i gang, udvikler der sig en kaskade af kemiske/immunologiske reaktioner i kroppen. Reaktionerne styres blandt andet af cytokinerne, der er en slags signalmolekyler mellem immunforsvarets celler. De trækker de hvide blodlegemer til det skadede væv, så de kan bekæmpe årsagen til inflammationen og stoppe skaden. De typiske symptomer på inflammation er rødme, varme og hævelse samt feber og smerte.
Spis dig fra inflammationer
Lige så livsvigtig inflammationen er, lige så vigtigt er det, at inflammationen forsvinder igen, når vævet er repareret, eller infektionen bekæmpet. Men det sker, at immunsystemet overreagerer, og inflammationen fortsætter med det resultat, at den i stedet for at hele nedbryder kroppens raske celler og væv − det kaldes en autoimmun reaktion. Bliver inflammationen kronisk, menes den over tid at kunne bidrage til udviklingen af alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-karsygdomme, mave-tarmproblemer og gigtlidelser som leddegigt og urinsyregigt.
Immunforsvaret over- eller fejlreagerer typisk, hvis det er på konstant overarbejde.
− Hver eneste dag, uge, måned, år rammes kroppen af belastninger, som immunforsvaret kæmper for at holde nede eller slippe af med. Hvis byrden bliver for stor, fordi du ødelægger kroppen ekstra meget med usunde kostvaner, for hård træning, rygning og alkohol, risikerer du, at immunforsvaret må give fortabt, og det danner grobund for, at skavanker, der umiddelbart er små, kan forværres, siger ernæringsekspert Martin Kreutzer, der er uddannet ernærings- og husholdningsøkonom, og som sammen med kogebogsforfatter Anne Larsen står bag ‘Den store antiinflammatoriske kostguide’.
Læs resten af artiklen her