Målret jobsøgningen efter din værdi, ikke din alder

Målret jobsøgningen efter din værdi, ikke din alder

Er moden alder en hæmsko, hvis du vil søge et nyt lederjob eller søge tilbage til dit oprindelig fag? Nej, svarer to erfarne rådgivere fra Karrieretelefonen. Al jobsøgning handler om at fremhæve sin værdi for en ny arbejdsgiver.

Du er en erfaren chef og vil gerne væk fra din nuværende stilling til et nyt lederjob. Du har søgt et par jobs uden at blive kaldt til samtale. Tvivlen nager: Er det din alder, dine kompetencer, din lederprofil – eller hvad er i spil, siden du ikke hører noget fra de potentielle arbejdsgivere?

Det med alderen maner Tine Asmussen og Nanna Heinø Mortensen i jorden med det samme. De er begge erfarne rådgivere med speciale i ledelse på Karrieretelefonen i HK Kommunal. Og faktisk vil de slet ikke tale om alder som en faktor i jobsøgning. Dels er det stigmatiserende, og dels har det ikke nogen betydning, hvis profilen og kompetencerne til et job er de rigtige, er deres erfaring.

– Taler vi med en leder, som selv bringer alder op i samtalen, flytter vi vedkommendes fokus til det, vi mener er det afgørende, når man søger et nyt lederjob: Er dine kompetencer opdaterede og matcher de det job, du vil søge? Hvilke holdninger og værdier repræsenterer du som leder – og vil du kunne trives med din lederrolle i en ny stilling, siger Tine Asmussen.

HVAD ER DU SÆRLIGT GOD TIL?

Jamen, jeg har jo stor erfaring med 30-40 år som kommunal leder. Er den ikke noget værd?”, tænker du måske.

– Jo, men tænk hellere: Hvad er jeg særligt god til? Hvad kan jeg bibringe mit næste lederjob, hvilken værdi kan jeg skabe for en ny organisation med mine kompetencer, og hvad ønsker jeg selv, at mit næste lederjob skal bestå af? Det er vigtigt, at dit fokus er på, hvad der trækker dig i retning af det nye job – uanset hvor erfaringstung, du er, siger Nanna Heinø Mortensen.

Og de advarer begge mod at dvæle ved, hvad du har lavet de seneste 30-40 år som leder – også selvom du tænker, at det er her, din erfaring ligger.
– Det er meget bedre, hvis du kan oversætte den erfaring til brugbare kompetencer for en ny arbejdsgiver og samtidig kan lytte aktivt til deres behov – og medarbejdernes, hvis de er tilstede ved samtalen. En arbejdsgiver vil gerne se dig fremadrettet – høre dig fortælle, hvad du selv mener, du kan bidrage med de næste ti år – fremfor hvad du har lavet de seneste 30. Og: Lad være med at tale om ”mit sidste job, inden jeg skal på pension”, eller ”jeg vil gerne have mere tid til børnebørnene”, anbefaler Nanna Heinø Mortensen.

– Jeg plejer at sige, at du ikke skal have hjemmeskoene på på arbejde. Du skal op på stiletterne og være sulten efter dit næste job. Vise, at du er omstillingsparat og ikke bare spejder efter dit otium i horisonten. Det handler om attitude, siger Tine Asmussen.

HOLD DINE KOMPETENCER OPDATERET

Hun har ofte oplevet, at for nogle erfarne ledere er det et wake-up call, at de over årenes ikke har haft stor fokus på deres egen efteruddannelse og kompetenceudvikling. For det falder tilbage på dem, når de vil søge nyt job i en moden alder. Derfor er det altid et must at holde sig opdateret.

– Fx ved at sørge for, at du får papir på det, du har beskæftiget sig med. Der findes jo decideret efteruddannelse for ledere, og dokumenteret efteruddannelse er med til at understøtte din fortælling om, at du er nysgerrig, gerne vil lære mere og er omstillingsparat, siger Tina Asmussen og tilføjer, at de samme retningslinjer gælder, hvis du som chef selv er med til at ansætte en ny leder, som kommer med en vis modenhed og erfaring fra tidligere lederjobs.

IDENTITETSSKIFTE I AT FORLADE LEDERJOBBET

Overvejer du at søge ud af ledelse og tilbage til en specialistfunktion, du måske har haft, før du blev leder, gælder de samme retningslinjer: Tydeliggør, hvad du mener, du kan bidrage med i jobbet. Signaler, at du er omstillingsparat og klar til at lære nyt. Og vis, at du har sat dig ind i organisationens behov, anbefaler de to karriererådgivere.

– Men her er også tale om et identitetsskifte. For nogle kan fortællingen være, at man går ’ned’ i niveau og prestige. Skiftet skal være et tilvalg af noget, du kan få mere af, noget som trækker i dig. Og så skal du have gjort dig overvejelser om løn og anciennitet, så det ikke kommer bag på dig til samtalen, siger Nanna Heinø Mortensen.

 

INDEN DU SØGER DIT NÆSTE LEDERJOB:

  • Sørg altid for at holde dig selv og dine kompetencer synlige, også på LinkedIn.
  • Gør dig synlig og brug det ledernetværk, du har opbygget over mange år.
  • Søg også stillinger uopfordret i organisationer, du kan se dig selv i.
  • Træk på Karrieretelefonens rådgivere med speciale i ledelse: Send stillingsopslag, ansøgning, cv osv. Og lad dem høre din “elevatortale”.

Artiklen har været bragt på hk.dk, oktober 2021