Hvem kender fedtsyrerne i isbjørn og hval?

Kostfagligt arbejde i Grønland

Profil: Casper Bjerre Haase og Tina Lis Lauridsen har søgt orlov fra deres job i København og underviser på levnedsmiddelskolen i Narsaq. Her er friske grøntsager eksotiske indslag i køkkenet, mens sæl og isbjørn ikke får nogen til at spærre øjnene op. Det skriver jeg om i det nye nummer af Kost, Ernæring & Sundhed.

Den 28. december 2015 sad Casper Haase og Tina Lis Lauridsen til kaffemik i Narsarsuaq (‘den store slette’), der kun har 154 indbyggere. Egentlig var de undervejs til deres nye hjem i Narsaq i Sydgrønland, men flyet fløj ikke, så de endte med at vente to dage på en helikopter og fik så lejlighed til at lære nogle af de lokale at kende.

Ville udfordre sig selv

Siden er der løbet meget is i fjorden. Tina og Casper har nu undervist i godt ni måneder på Food College Greenland i Narsaq, det eneste sted i Grønland, hvor man kan uddanne sig til ernæringsassistent. Her er de begge faglærere og holder kurser i alt fra bake-off til hjerte- og diabetesvenlig kost for kursister på skolen.

Men hvad får to unge, relativt nyuddannede til at søge orlov fra et sikkert job og flytte over 4.000 kilometer væk?

− Tina så et jobopslag fra skolen, hvor de søgte flere faglærere, og så talte vi om: ”Jamen, hvorfor ikke?” Personligt var jeg et sted i mit liv, hvor det ville være perfekt at prøve mig selv af både fagligt og personligt i andre omgivelser − men stadig på dansk. Også inden Tina og jeg evt. skulle have børn. Jeg har ført haft faglig kontakt med både Grønland og Færøerne, så geografisk lå det mig ikke helt fjernt, fortæller Casper Haase.

Tina Lis Lauridsen supplerer:

− Ja, hvis det skulle være, skulle det være nu. Jeg er typen, der opsøger nye muligheder og helst ikke vil lade mig begrænse af noget. Og så lød det bare rigtig fedt at prøve at undervise, som jeg har drømt om, komme op i nye omgivelser med smuk natur og, som Casper også siger, prøve sig selv af.

Coach for eleverne

Indtil videre er forventningerne til fulde blevet indfriet, både fagligt og personligt.

− Det har faktisk været meget bedre, end jeg havde regnet med. Vi er blevet taget rigtig godt imod af alle. Jeg har aldrig undervist før, så det er helt fantastisk at opleve at få et tæt forhold til eleverne og kunne påvirke dem på alle mulige måder, siger Tina Lis Lauridsen, der ud over at dele ud af sin faglige viden også støtter elever med personlige udfordringer.

− Nogle af eleverne kommer fra familier uden tradition for at tage en uddannelse, så det kan være grænseoverskridende. Andre kommer fra socialt svære forhold, så jeg er også en slags coach for dem.

Arbejder med fremmede fugle

For Casper Haase er der stor faglig tilfredsstillelse i at se eleverne lykkes.

− Som diætist er jeg drevet at se folk komme i mål med det, de har sat sig for − traditionelt set med livsstilsændringer. Her ser jeg vores elever udvikle sig både fagligt og menneskeligt og glæder mig over at se dem tilegne sig ernæringsfaglig viden og anvende den i praksis.

Udfordringerne går også den anden vej.

− Fedtsyresammensætningen i isbjørn og hval har jeg ikke lige været ind over før, griner Casper Haase. Og heroppe er krydderurter og friske grøntsager eksotiske. I nogle bygder kommer der kun friske varer med båd to gange om året. Resten af tiden lever man af tør- og frostvarer samt fangst, fortæller han. Og Tina Lis Lauridsen tilføjer:

− Alle byer har noget, de kalder ‘Brættet’, hvor fangerne kan aflevere, hvad de har fanget. Her henter jeg råvarer og bruger dem i min undervisning − sæl, hval og fremmede fugle. Og en enkelt gang har vi haft isbjørn på menuen. Så jeg har også skullet lære nyt, men heldigvis har både eleverne og kollegerne på skolen været rigtigt søde til at hjælpe mig.

BLÅ BOG:

Casper Bjerre Haase og Tina Lis Lauridsen

Casper Bjerre Hasse er uddannet klinisk diætist. Tina Lis Lauridsen er uddannet ernæringsassistent og professionsbachelor i ernæring og sundhed. De har begge arbejdet med EAT-skolemad i Københavns Kommune og er nu faglærere på grundforløbet på Inuili – Food College Greenland.

VORES HVERDAG

KULINARISK: Vi nyder at lave god mad og bruger ofte tid i weekenden på nye retter, gerne med råvarer fra det grønlandske spisekammer.

BRUGSENS TILBUD: Når man ikke kan få frisk mælk, og en agurk koster 35 kr., ser vi frem til ugens tilbud på frisk frugt, god vin og Ben & Jerry‘s. .

HJEMMEBIBLIOTEK: Efter en lang dag med undervisning er det fantastisk at sidde med en god roman og udsigt til sneklædte bjerge. .

NATUREN: Weekenderne bliver brugt sammen med vores grønlandske venner, som har introduceret os for jagt på sæl, snehare og rensdyr. .

KREATIVT: Hækling, spil, haven og tv-serier er blevet en del af vores hverdag. Vi har lagt internet og smartphones på hylden til gengæld for samvær og sindsro.