Alder er et parameter – ikke en barriere, når du søger job

Alder er et parameter – ikke en barriere, når du søger job

Hvis du fremstår skarpt fysisk, mentalt og digitalt som +55årig, er du lige så attraktiv en jobsøgende leder som en yngre kollega. Det kræver, at du løbende har opdateret dine kompetencer, dyrket dit netværk og kan dokumentere, hvad du kan og har haft succes med i dine år i ledelse, mener lederrådgiver Jørgen Uhrbrand fra konsulenthuset AS3.

Du sidder overfor en chef på +55 år fra den kommunale verden, som har været leder i over 30 år. Chefen vil gerne søge videre fra nuværende stilling, måske fordi der er kommet ny direktør, og samarbejdet ikke svinger supergodt. Eller bare fordi det kunne være godt med nye græsgange. Ser du alderen som en barriere i sig selv for reboarding?

– Nej. Jeg kan selvfølgelig ikke afvise, at nogle diskriminerer på grund af alder, men det er ikke min generelle oplevelse. Alder er ikke en barriere, men et parameter, man kan optimere på ligesom andre parametre. Min erfaring fra mange års arbejde med outplacement, karriererådgivning og ledersparring er tværtimod, at du er attraktiv, også efter du er fyldt 55, hvis du fremstår skarpt. Det gælder både fysisk, mentalt og digitalt. Jo bedre, du har vedligeholdt dig selv, desto højere er din markedsværdi. Jeg har mødt mange i den aldersgruppe, som fremstår knivskarpe, men også en del som ikke gør, siger Jørgen Uhrbrand, parter i rådgivningsvirksomheden AS3, der har speciale i jobforandringer.

Du skal kunne mere end Officepakken

Og han lægger ikke fingrene imellem.

– Jeg ser ledere, som fint har passet deres job, udviklet medarbejdere, styret utallige forandringer i organisationen – men som har glemt at udvikle og forandre sig selv. De er ikke opdateret på deres kompetencer og har ikke fuldt med udviklingen, slet ikke digitalt. Og i dag er det ikke nok kun at være nogenlunde habil i Officepakken, siger Jørgen Uhrbrand, som selv er 61 år og derfor godt mener, at han kan tale med.

– Vi kan ikke ændre på vores alder, men vi kan tage de muligheder, der byder sig undervejs og være lidt Pippi Langstrømpe-agigte: ”Det har jeg aldrig prøvet, så det kan jeg godt finde ud af”.

Netværk! Brug det, fasthold det og udvikl det. To ud af tre jobs besættes via netværk. Og jo ældre du er, og jo højere niveau du søger job på, desto mere arbejder netværket for dig.

JØRGEN UHRBRAND, LEDELSESRÅDGIVER, KONSULENTHUSET AS3

 

Ned i den faglige materie

Derfor, konstaterer han, at vil du søge fx nyt lederjob som +55årig, skal du have en knivskarp kompetenceprofil.

– Du skal vide, hvad du kan, og hvad du konkret har haft succes med, fx at implementere et nyt, stort it-system. Det er ikke nok at sige, at du har bedrevet ledelse i 30 år. Du skal ned i den faglige materie og fortælle, hvem og hvad du ledet inden for hvilke områder. Du skal kunne dokumentere dine resultater – hvad har du mødt af udfordringer, hvordan håndterede du dem, og hvad blev resultatet? Og så skal du altså have en skarp digital profil, fx på LinkedIn. Sørg for at dine digitale kompetencer er opdaterede. Mange har ikke en LinkedIn-profil, selvom det i dag er den primære rekrutteringsplatform.

Og så er en plan B altid god at have …

Der er to afgørende faktorer, som højner markedsværdien hos en ældre leder, påpeger Jørgen Uhrbrand.

– Netværk! Brug det, fasthold det og udvikl det. To ud af tre jobs besættes via netværk. Og jo ældre du er, og jo højere niveau du søger job på, desto mere arbejder netværket for dig. Og så er mobilitet, både geografisk, branche- og sektormæssigt vigtigt. Du skal være parat til at flytte dig.

Derudover er det altid en god idé at have en plan B i skuffen, anbefaler Jørgen Uhrbrand.

– Fordi der ikke længere er jobgaranti noget sted, heller ikke i den offentlige sektor. Så vær bevidst om at du kun sidder i jobbet, så længe der er brug for det. Og det kan forandre sig i morgen. Derfor er det så afgørende, at du holder dine kompetencer opdaterede og vedligeholder og udvikler dit netværk, så du kan trække på det, hvis du får brug for det.

Sværere for unge at få nyt job

I tilfælde af et uventet jobskifte, fx en omplacering i organisationen, en egentlig afskedigelse eller bare et ønske om at lave noget andet, kan en Plan B være at have gjort dig klart, om du er parat til at gå ned i løn, skifte branche eller søge nedad i ledelsesniveau.

– Som sådan har lederjobbet jo ikke en aldersgrænse, men nogle oplever at blive trætte af at have ledelse over tid. Her er det vigtigt at have din fortælling klar, når du søger nyt job: ”Jeg har taget mine MUS-samtaler og stået i spidsen for de forandringer, jeg skal. Nu vil jeg noget andet med mine kompetencer”. Og vær bevidst om, hvor stor en identitet der evt. ligger i at være leder for dig. Hvis du ikke selv er afklaret, kan du ikke overbevise andre.

Endelig gentager Jørgen Uhrbrand, at alder ikke i sig selv er en barriere i at få nyt job.

– Det er faktisk en lang større udfordring for de unge og nyuddannede at komme ind på arbejdsmarkedet end det er for dem, som har været 30-40 år i en lederstilling at få nye, gode jobs.

 

6 gode råd til jobsøgning

  • Opdater din kompetenceprofil en gang om året: Hvad har du skabt af nye resultater, og hvilken værdi har det tilført din organisation.
  • Vær bevidst om, hvilket nyt job du går efter: Er det et nyt lederjob, et sektorskifte eller noget helt tredje nyt, du drømmer om.
  • Lav et kronologisk cv med fokus på resultater, hvis det job, du søger, ligner det, du kommer fra.
  • Lav et funktionsopdelt cv, hvis du vælger at skifte sektor. Fremhæv alle dine kompetencer, der retter sig mod den konkrete sektor eller branche, du søger i, fremfor dine tidligere titler og arbejdsgivere.
  • Brug dit netværk.
  • Vær indstillet på, at det i gennemsnit tager fem-seks måneder at lande et nyt job og en måned længere, hvis du er 55-60 år, end hvis du er 31-40 år.

Kilde: Jørgen Uhrbrand, parter og direktør i AS3

Artiklen har været bragt i Offentlig Ledelse 01/2022