Sådan holder du helt fri og slapper af i ferien

Sådan holder du helt fri og slapper af i ferien

Du skal ikke bruge de første og sidste dage i ferien på at læse og lige svare på ’de vigtigste’ e-mails. Det klarer du inden og efter. I ferien skal du holde helt fri, få sovet og slappet helt af, lyder ekspertens råd.

Sommerferien står for døren. Du glæder dig sikkert. Tænker, at den er yderst tiltrængt og næsten på forhånd for kort. Og det har du givetvis ret i, hvis man spørger Lis Lyngbjerg, specialist i ledelse og stress gennem 17 år og forfatter til seks bøger om ledelse, stress og søvn. Men hendes erfaring er også, at du kan holde til meget, hvis du bare to gange om året får gearet helt ned i tre-fire uger.

Et andet godt råd er, at du skal planlægge din ferie. Det er ikke helt så banalt, som det lyder og faktisk svært for mange, fortæller Lis Lyngbjerg.

– Mange ledere bruger de første og sidste par dage af ferien til lige at få svaret på ’de vigtigste’ e-mails og få lukket helt ned eller op igen. Reelt kan det betyde, at der ryger næsten en uge af ferien, og det duer ikke. Især ikke, hvis du døjer med stresssymptomer og sover halvdårligt om natten. Så er ferien der, hvor du skal helt ned i gear og få styr på din søvn.

 

Planlæg ferien inden ferien

Hun anbefaler derfor, at du en uge op til ferien og den første uge efter blokerer din kalender, så den er mødefri – med mindre direktøren indkalder dig. Så siger du selvfølgelig ikke nej, understreger Lis Lyngbjerg.

– Og husk at sætte autosvar på. Du skal planlægge din ferie inden din ferie. Det er meget vigtigt. Og du skal holde fri, når du holder fri, som regeringens Stresspanel også anbefaler. Også selvom du ikke føler dig stresset, skal du undgå fx at svare synligt på e-mail ved at sætte andre modtagere cc i ferien. For som leder er du rollemodel og ved at svare på e-mails i ferien, sender du et signal om, at ’her er det okay ikke at holde fri i ferien’.

Lis Lyngbjerg anbefaler også at aftale med chefer, lederkolleger og medarbejdere hvilke akutte spørgsmål, de gerne må henvende sig med i ferien.
– Hvis jobcentret brænder, så ja. Men henvendelse fra en utilfreds borger kan andre godt tage sig af.

 

Skift mellem præstation og restitution

Som leder har du typisk en lang arbejdsuge med mange udfordrende opgaver. Det påvirker din hjerne, som fungerer bedst, hvis du skifter mellem præstation og restitution Og her er tre ugers ferie ikke altid restitution nok for kroppen.
– Hvis du har haft en arbejdsuge på 50-60 timer i fem måneder op til ferien, er det ikke nok. Du arbejder bedre, hvis du med mellemrum gearer ned. Der må ikke kun stå præstation på skemaet. Derfor skal din rolige periode, før, under og efter ferien, planlægges, så der er mindst tre uger, men gerne mere, hvis det er muligt, siger Lis Lyngbjerg.

I en del af den periode skal du holde, hvad hun kalder ’fri-fri’.
– Fri-fri er her, hvor du helt selv bestemmer, hvad du skal. Og hvor du ikke nødvendigvis skal ræse op og ned ad et bjerg i Italien med hele familien. Jeg ser mange skilsmisser i januar og august. Og det tolker jeg som, at folk ikke får holdt fri-fri. Derfor anbefaler jeg, at du planlægger din ferie grundigt: hvad har du brug for: Oplevelser, afslapning eller decideret restitution, fx i form af et retreat.

 

Du skal have lyst til at begynde igen

Når ferien er slut, skal du helst have det sådan, at du har lyst til at vende tilbage til arbejdet. Og det er typisk i de sidste dage af ferien, at de bedste ideer og lyse øjeblikke opstår. Så er du klar til at geare op igen.
– Det er kroppen og hjernen indrettet til. Igen: Præstation-restitution-præstation-restitution. Og skulle ferien give anledning til refleksion over dit arbejdsliv, så skal du lytte til det. Men sørg for at få din nattesøvn – og nok af den. Er dit søvnbehov 8 timer, så sov 8 timer. Gør du det, kan du holde til meget.

Vælger du at dykke ned i dine tanker om dit arbejdsliv, så gør det om formiddagen, hvor hjernen er frisk, anbefaler Lis Lyngbjerg.
– Tag snakken med din partner over morgenkaffen: Hvad kan vi gøre på kort sigt for fx at afhjælpe følelsen af pres og stress? Ansætte en rengøringshjælp, påvirke dit ledelsesrum osv. Skriv det ned og sæt det i system. Det er ikke altid en løsning at ville skifte job, fordi det bare lægger en ny opgave oveni alle de andre.

 

Tag en mellemlanding i efteråret

Endelig anbefaler Lis Lyngbjerg at tage en ’mellemlanding’ i løbet af efteråret.
– Mange arbejder de første dage og tager fri torsdag og fredag i efterårsferien for at kunne være sammen med børnene. Men også her vil jeg anbefale det samme: Sæt autosvar på mailen, hold fri en hel uge og nå noget af det, du ikke gjorde i sommerferien: Drik rødvin på terrassen osv. Og planlæg en sviptur med din partner – bare to overnatninger. Sådanne mellemlandinger er gode, er min erfaring. Lad være med at lade arbejdet vinde altid.

 

EKSPERTENS RÅD TIL EN GOD SOMMERFERIE

  1. Overvej, hvilken ferie du har brug for: Storby- og oplevelsesferie, afslapning (fx badeferie), eller decideret retreat/restitution.
  2. Bloker den sidste uge op til ferien i din kalender og den første uge efter start, så du kan forberede dig og lukke ordentligt ned og op igen uden at bruge feriedage på det. Sæt autosvar på mailen og afstem med kolleger og medarbejdere, hvornår de må kontakte dig.
  3. USA: Udskyd, Slet og Aflys alt det, som ikke er uopsætteligt. Og hold gerne fire ugers sammenhængende sommerferie, hvis du kan.
  4. Gear ned i starten af ferien, hvor du godt kan være ’sitrende’. Start med at vaske tøj, rydde op og sove ud.
  5. Hold ferie, se venner, hyg dig med familien. Hold fri-fri, hvis du har behov for det.
  6. Hjernen er indrettet til aktivitet om dagen og til at sove om natten. Få derfor evt. søvnproblemer på plads. Sørg for at spise morgenmad og lægge aktiviteter om formiddagen. Husk frokosten, selvom du er i gang med alt muligt. Efter den bliver du typisk døsig og træt, og en middagslur kan være helt på sin plads
  7. Luk først helt op igen for kalender og e-mails efter ferien.

 

Kilde: Lis Lyngbjerg, www.lyngbjerg.dk

Artiklen har været bragt på HK.dk i Chefgruppens nyhedsbrev juni 2019