Jeg har lært madkulturen af de bedste

Jeg har lært madkulturen af de bedste

Profil: Etniske minoritetskvinder kommer tættere på arbejdsmarkedet i køkkenet hos Trine Kroer Møller, der er med til at lede cafeen ‘Send flere krydderier’ på Nørrebro i København.

I dag er der folkekøkken i den i den nyåbnede cafe i den gamle sportshal på Nørrebro i København. Cafeen er en knopskydning af ‘Send flere krydderier’ på Nørre Allé. Menuen står på pakistansk butter chicken med græskarsalat til 65 kr. Konceptet er langborde med socialt samvær over maden med folk, man ikke nødvendigvis kender.

Trine Kroer Møller er spændt. Kommer der 50 eller 500 gæster. Bliver det en succes, vil folk hygge sig? En ting ved hun med sikkerhed, det bliver en lang og travl dag i køkkenet. En syrisk kvinde allerede er i fuld gang med at snitte rødkål til salaten.

Maden er en sikker vinder

Cafeen er nyåbnet, og derfor er det spændende, om budskabet om aftenens folkekøkken er nået langt nok ud. Maden derimod er altid en sikker vinder i den socialøkonomiske virksomhed, der kalder sig et ‘spiseri og en cateringvirksomhed, som tilbereder og sælger lækker mad med afsæt i etniske minoritetskvinders kogekunst’.

− Vores opgave er at bringe etniske minoritetskvinder tættere på arbejdsmarkedet gennem et opkvalificeringsforløb i vores køkken. Vores mad bygger på kvindernes opskrifter og erfaringer, som de har med fra deres hjemland og kultur, hvor mange kvinder jo lærer at holde hus og lave mad. Og det er de rigtigt dygtige til, fortæller Trine Kroer Møller, der er professionsbachelor i ernæring og sundhed og leder af køkkenet i Nørrebrohallens café.

Hendes ansvar er at drive køkkenet − købe ind, deltage i madproduktionen og ikke mindst uddanne kvinderne, som er her i et 30-ugers forløb.

− De skal have alle de grundlæggende kompetencer, det kræver at indgå i et professionelt køkkenteam, både de faglige og de sociale. De skal f.eks. lære at følge en opskrift på dansk, kende til hygiejnekravene, lære at møde op og bidrage til arbejdsfællesskabet osv. Enkelte af kvinderne er allerede ansat i ‘Send flere krydderier’, fortæller Trine Kroer Møller.

Stor kærlighed i arbejdet

For hende er den faglige gevinst i jobbet ikke svær at identificere:

− Jeg kan rigtig godt lide at koble det sociale og det pædagogiske arbejde med det kostfaglige. Der ligger så stor en kærlighed i arbejdet − her er vi alle sammen én stor familie, vi kommer meget tæt på hinanden, og vi vokser sammen. Og så er de kvinder, der er her, bare seje − og sjove. Det er spændende at lære dem at kende og høre deres historier.

Fagligt bruger Trine Kroer Møller især ledelsesaspektet fra sin uddannelse.

− Selvom jeg ikke har personaleansvar, står jeg for driften af køkkenet − fordeling af opgaver, indkøb, produktionsstyring og kommunikation. Det er spændende og til tider udfordrende, fordi der kan være sproglige vanskeligheder, men også både fysiske og psykiske problematikker hos kvinderne, jeg skal navigere i. Og så har jeg jo skullet lære den mellemøstlige madkultur at kende. Den har jeg lært fra de bedste.

Der kom omkring 200 gæster til det første folkekøkken i Send Flere Krydderier, så nu har forventningerne fået et nøk opad til næste tirsdag. Alle gæsterne var glade, både for maden og ideen i folkekøkkenet, rapporterer Trine Kroer Møller.

 

BLÅ BOG

Trine Kroer Møller

26 år
Professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i ledelse, fødevarer og service i 2017. Ansat som køkkenleder i projektet ‘Send flere krydderier’ under Indvandrer Kvindecentret i Københavns Kommune.

MIN HVERDAG

Køkkenet: Både hjemme og på job. På jobbet skal jeg være kreativ med et mellemøstligt tvist. Hjemme kan jeg eksperimentere mere.

Kaffen: Er pausen, hvor jeg får en god snak med kollegerne, også selvom vi ikke altid sidder ned. Og så smager kaffe bare godt.

Cyklen: Jeg har tur på en god halv time til arbejde og nyder at blive frisk undervejs, både hen og hjem. Jeg kobler af, når jeg cykler.

Podcasts: Jeg lytter til dokumentar-podcasts. Det er en god måde at holde fokus på, når jeg har gang i mange ting på én gang i køkkenet.

Veninderne: Jeg får energi af at være sammen med dem. Vi hygger os, slapper af og mange af dem har samme passion for mad som mig, så vi deler inspiration og laver også mad sammen.

Artiklen har været bragt i Kost, Ernæring og Sundhed 11/2018